Svetska i naša oftalmologija
Novi trendovi
Stabilan rezultat i bezbednost pacijenata, individualizacija tertmana su najnoviji trendovi u refraktivnoj hirurgiji, koje prvi kod nas primenjuje jedan od vodećih svetskih oftalmologa, dr Mirko Jankov

Bilo ono crno, plavo, staro ili mlado OKO koje nam je ogledalo duše, koje zaiskri od ljubavi ili sevne od ljutnje, sve češće je na udaru nasleđa, bolesti, povreda, ili mnogih drugih razloga zbog kojih počinje da gubi sjaj i da sve manje bude "oko sokolovo".
Koliko puta ste čuli ili sami izgovorili rečenicu, uputili nekome savet: "Čuvaj to kao oči u glavi". Onima koji nisu mogli, ili nisu uspeli da sačuvaju oko - značajan ili najveći deo izgubljene duše, jer sa slabljenjem vida i deo duše se gubi - vraćaju specijalisti oftalmolozi, oslobađaju ih naočara, kontaktnih sočiva, vraćaju im dobar vid. Poslednjih godina su ovi stručnjaci zahvaljujući i velikom napretku tehnologije, mnoge metode lečenja doveli do savršenstva.
Među onima koji su po rezultatima i novinama u svetskoj eliti, u samom svetskom vrhu, jeste i naš stručnjak specijalista oftalmologije, profesor Federalnog univerziteta u Sao Paolu, dr Mirko Jankov. Imao je tu čast i privilegiju da kao srpski oftalmolog, predavač po pozivu održi tri predavanja na nedavom 31. međunarodnom kongresu oftalmologije u Hong Kongu, kome je prisustvovalo više od 10.000 eksperata iz ove oblasti medicine. Njegovo izlaganje o Ultra B2 neagresivnoj terapijskoj metodi vitaminom B2 i UV zracima - koja učvršćuje kolagen i stabilizuje rožnjaču i na taj način zaustavlja napredovanje keratokonusa, kombinacija dve metode - privukla je veliku pažnju svetskih stručnjaka.
- Izuzetan je, bez sumnje, osećaj biti sa idolima, učiteljima kojima vi sada imate nešto novo da prikažete. A kada je o refraktivnoj hirurgiji reč, ona je poslednjih godina mnogo napredovala, mnogo se promenila i to ne toliko po pitanju cilja, a to je skidanje naočara, koliko po druga dva trenda. Prvi je da bude stabilan rezultat, a drugi je bezbednost pacijenata. Dobar rezultat se ostvaruje i zahvaljujući sve savremenijim, novim aparatima (stalno stižu nove generacije lasera) tako da se dobri rezultat postižu u 99 % slučajeva, sa komplikacijama manjim od 0,5 %, dok su ranije metode nosile i 30 do 40 % komplikacija. To je izvanredan napredak. Tu su i novi lekovi za "obuzdavanje" nepravilnosti zarastanja, priča za Vivu dr Mirko Jankov.
Bezbednost pacijenata, o čemu je bilo dosta reči na ovom skupu, sa koga je, inače, potekla jedinstvena svetska oftalmološka doktrina, se ogleda u tome na koji način izabrati optimalni tretman za svakog pacijenta. I tu su oftalmolozima praktično date smernice za rad.
- Tehnologija prikupljanja informacija o oku (pregled) u najkraćem se odlikuje time da se napravi kompjuterski model oka. Personalizacija, ustvari, individualizacija tretmana za svakog pacijenta ponaosob je trend koji sve više osvaja savremenu oftalmologiju. Bezbednost se ogleda u tome da se pri pregledu dobiju što detaljnije informacije o oku, da kompjuterski model oka prikaže i odredi sve i da se prema tim podacima, posebno kada su u pitanju specifični slučajevi, prilagođava tretman - objašnjava dr Jankov.
U poslednje vreme dosta poznata Lasik metoda je, prema rečima našeg sagovornika, metoda izbora u većini centara refraktivne hirurgije, naročito zbog širokog dijapazona refraktivnih mana koje može da koriguje - kratkovidost do oko 12 dioptrija, dalekovidnost i astigmatizam do 6 dioptrija.
Ovaj svetski skup imao je još jednu posebnost i aktivnost, a to je program namenjen milionima ljudi u borbi protiv teških očnih bolesti. Najpoznatiji stručnjaci iz čitavog sveta nastoje da zajedno, na najbolji način pomognu onima kojima je ta pomoć najpotrebnija. "Nasmejani voz" (koji će ove i naredne godine putovati po Kini) i "100 % vida - pravo na vid" su dve najaktivnije humanitarne organizacije iz oblasti oftalmologije.
- Najveći je poklon da svoje znanje, vreme i rad date drugome, da mu pomognete, a mnogo je onih kojima je ta pomoć preko potrebna. Takav pristup se sve više neguje u svetu i humanost je, nije preterano kada to kažem, bila glavna motivacija organizatora i učesnika ovog događaja - kaže beogradski stručnjak dr Jankov koji je i sam učesnik takvih akcija i koji se još živo seća učešće u humanitarnom programu u Keniji minule godine.
J. Plavšić
GODINA XVIII
BROJ 214
NOVEMBAR 2008.
Copyright © VIVA (Politika magazini)
Webdesign Namćor